Elisa Hyvärinen Suomalaisen ajatuksia maailmalta

Ranskan presidentinvaalit – Marine Le Penin voitto ei näytä enää mahdottomalta

Ranskalainen televisio näyttää joka päivä uutisia kevään tulevista presidentinvaaleista. Minulla on perheeni kanssa tapana juoda iltatee television ääressä ja seurata pikkuhiljaa huhti-toukokuussa pidettävien vaalien etenemistä. Viime viikolla ranskainen media kohahti oikein kunnolla viimeisimpien kannatustilastojen tullessa julki; uuden mielipidemittauksen mukaan 26 prosenttia äänestäjistä antaisi vaalipäivänä äänensä oikeistopopulisti Marine Le Penille – mutta minkälaisin seurauksin?

 

Ranskan presidentinvaaleihin lähdetään erikoisissa asetelmissa. Ranskan nykyinen sosialistipresidentti, François Hollande, ei pyri toiselle kaudelle. Perinteiset suurpuolueet konserva­tiivit ja sosialistit, kävivät joulun alla erikoiset esi­vaalit ja valitsivat omat ehdokkaansa presidentinvaaleihin, joissa konservatiivien François Fillon ja sosialistien Benoît Hamon julistettiin ehdokkaiksi. Hamon ei kuitenkaan ole saanut koottua hajavasemmistoa taakseen ja on kamppaillut koko alkukevään isojen ongelmien kanssa. Vielä tammikuun kieppeillä konservatiivien Francois Fillon miellettiin jo Ranskan seuraavaksi presidentiksi. Helmikuun alussa kävi kuitenkin ilmi, että Fillon on maksanut vaimolleen ja kahdelle lapselleen yhteensä yli miljoonan euron arvosta kansanedustajan avustajapalkkioita. Nyt korruptioskandaalin pyörteissä kamppailevan Fillonin suosio on laskenut vain noin kahteenkymmeneen prosenttiin. En Marche! –puolueen perustanut sosiaaliliberalisti Emmanuel Macron saisi tällä hetkellä noin 22% äänistä, ja sosialistipuolueen ministerit harkitsevatkin siirtymistä hänen taakseen.

 

Maanantaina julkaistun Opinionway-yhtiön tekemän mielipidemittauksen mukaan Kansallisen rintaman Le Pen olis vahvoilla vaalien ensimmäisellä kierroksella, mutta häviäisi toisella kierroksella selvästi Macronille että keskustaoikeiston Fillonille. Macronin kanssa presidentinvaalin ennustettaisiin päättyvän Macronille 60–61,5 prosenttia, Le Pen 38,5–40 prosenttia. Kaksintaistelu Fillon–Le Pen olisi hivenen tiukempi, mutta silti luokkaa 58–42 Fillonin hyväksi. Marine Le Penin voitto ei kuitenkaan näytä enää täysin mahdottomalta.

 

Marine Le Pen valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 2004 jossa hän on istunut siitä lähtien. Puolueensa johtohahmoksi Le Pen valittiin vuonna 2010, jonka jälkeen hän on tehnyt hurjasti töitä puolueensa huonon maineen puhdistamiseen ja talouspoliittisen kielenkäytön uudistamiseen. Toukokuun 2014 europarlamenttivaaleissa Le Penin johtama Kansallinen rintama nousi Ranskan suurimmaksi europuolueeksi 25 prosentin kannatuksellaan, ja Le Penistä tuli vaalivoiton myötä Euroopan huomattavin euroskeptikko. Pitkään politiikassa mukana olleen Le Penin suosio onkin ollut viiime vuosina huomattavassa nousussa. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Le Pen sai 17,9 prosenttia äänistä ja sijoittui kolmanneksi.

 

Trumpin vaalivoitto viime marraskuussa osui Le Penin osalta juuri sopivaan aikaan. Trumpin kanssa käytännössä samat poliittiset arvot jakava Le Pen onkin itse sanonut Trumpin toimien olleen tähän mennessä erittäin hyviä Ranskaa ajatellen. Sosialistien vasemmalla puolella olevien liikkeiden hajanaisuus ja kyvyttömyys esittää uskottavia vaihtoehtoisia poliittisia ratkaisuja talouskriisiin on tarjonnut äärioikeistolle tilaisuuden kaapata niiden ideoita. Ranskan tilanne onkin enemmän kuin otollinen oikeistopopulisti Marine Le Penille.

 

”Ranskaa hallitsee kykenemätön eliitti, joka ei ymmärrä eikä osaa estää maahanmuuttajien virtaa. Euroopan unioni on Troijan hevonen, joka palvelee rahan valtaa. Media on vihollinen, internet ystävä!”

 

Mielipidemittauksista huolimatta täytyy kuitenkin muistaa, että mitä vain voi tapahtua. Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat opettaneet varovaisuuteen. Ranskalaisten keskellä asuessa olen saanut nähdä omin silmin sävyn, jolla Marine Le Penistä mediassa puhutaan – poliittinen korrektius ja taitavat retoriikan keinot ovat vaikuttaneet siihen, että media näyttää Le Penin varsin suopeassa valossa. Le Penin aiheuttamista rahasotkuista ja Kansallisen rintaman venäläisestä pankkilainasta ei sanota lähes sanaakaan; media keskittyy yksinomaan vain Fillonin alasajoon. Myös tunnetut poliitikot, Ranskan entinen oikeuspääministeri Jean-Pierre Raffelin ja sosialistien Manuel Vals ovat myöntäneet mahdollisuuden Le Penin voittamisesta: ”Tärkein opetus tästä on, että Marine Le Pen voi voittaa. Äärimmäinen populismi voi voittaa.” Raffelin on varoitellut ranskalaisia.

 

Marine Le Penin voitto presidentinvaaleissa tarkoittaisi monelta osin koko nykyisen järjestelmän muuttumista ja ehkä koko Euroopan Unionin luhistumista. Ranska on Iso-Britanniaakin tärkeämpi taloudellinen ja turvallisuuspoliittinen tukipilari koko Euroopalle sekä yksi liiton perustajajäsenistä. Voittaessaan Le Pen repisi ensitöikseen Ranskan irti Euroopan Unionista ja ottaisi Ranskan oman valuutan takaisin käyttöön. Vaikutukset eivät koskisi vain Ranskaa vaan koko Eurooppaa. 

 

Mahdollisuus Le Penin voitosta näyttää siis hetki hetkeltä todennäköisemmältä. Maltilliset voimat ovat tähän asti asettaneet toivonsa juuri toista kierrosta vastaaviin kyselyihin, jonka mukaan kumpi tahansa Le Penin vastaehdokkaista voittaisi vaalien toisen kierroksen leikiten. Le Penin politiikka vetoaa kuitenkin ranskalaisiin; Trumpin tapaan Le Pen asettaa syyn aina jonkun ulkopuolisen tekijän niskoille ja sen tuoma sanoma on selvä –  Ranskan ongelmat johtuvat lähes yksinomaan EU:sta ja maahanmuuttajista. Tämä isänmaallisuudella höystetty populismipolitiikka vetoaa kansaan. Marine Le Pen itse esittäytyy kansalle pelastajana, joka nostaa Ranskan tästä ahdingosta. Le Penin status puolueen vahvana ja karismaattisena johtajana, joka on uutisissa toistuvasti puolueensa voimistamisesta ja Ranskan näkyvyyden parantamisesta EU-parlamentissa sitoo yhteen aiempaa luultua toimivamman paketin, joka saattaa johtaa tiukkaan kisaan. ”Työväen presidentiksi” itseään kutsuva Marine Le Pen tekee politiikkaa, joka vetoaa kansalaisiin aina entisistä kommunisteista aina äärioikeistoonkin.

 

Kevään vaalien lopputulos riippuu aika pitkälle siitä, pystyykö Le Pen jatkamaan tasaisesti kasvanutta suosiotaan aina vaalien loppumetreille saakka.Vaikka mielipidemittaukset sanovat muuta, on Marine Le Penille avautunut aito mahdollisuus Ranskan presidenttiydestä josta tulisi olla vähintäänkin tietoinen. Kaikki on nyt mahdolllista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Marine voittaa. Annan hänelle tukeni.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä
Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olli;
Ei, mutta Trumpillekin annoin tukeni.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Huvittavaa on miten internetin oikeisto pölli Hillaryn sloganit ja alkoivat niillä kampanjoimaan Marinea presidentiksi, esimerkiksi mainostamalla häntä feministinä ja sanomalla "Ranska ansaitsee ensimmäisen naispresidenttinsä" jne. Hyvät pippalot tulossa.

Itseäni huolettaa miten Suomen hallitus toimii jos Ranska eroaa EUsta. Lasku jää sille joka viimeisenä nousee pöydästä, enkä haluaisi olla siinä porukassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Marine Le Penin voitto presidentinvaaleissa tarkoittaisi monelta osin koko nykyisen järjestelmän muuttumista ja ehkä koko Euroopan Unionin luhistumista"

Erinomaista. Vive la France, Marie Le Pen pelastaa Euroopan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Le Penin ei tarvitse edes voittaa. Jo sillä että hän saisi toisella kierroksella huomattavasti ääniä olisi varmasti huomattava vaikutus.
.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Voi vain kuvitella sitä itkua ja ulvontaa mitä medialta ja vihervasemmistolta kohta pääsee, Marie Le Pen on vähintään Hitler ja keskitysleirejä rakennetaan ympäri Eurooppaa. Kansa äänestää taas väärin.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Neutraali ja kypsä kirjoitus pressan vaaleista nuorelta blogistilta, ilman turhien poliittisesti provokatiivisten olkiukkojen pystyttelyä. Jatka samaan malliin niin lukijoita tulee piisaamaan!

Saas nähdä alkaako suomalainen media jälleen opastamaan ranskalaisia äänestäjiä ja propagoimaan kotimaisia seuraajiaan kuten Trump/Clinton vaaleissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Le Pen on rikostutkinnassa taloudellisten väärinkäytösten takia, mutta se ei näköjään tahtia haittaa. Osa kansasta on samanlaisessa massapsykoosissa kuin saksalaiset 1930-luvulla.

https://www.rtbf.be/lapremiere/emissions_matin-pre...

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Pientähän tuo on Francois Fillon suhmurointien rinnalla.

Toimituksen poiminnat